CONDUSUL PE TIMP DE NOAPTE ȘI PE TIMP DE ZI

Fiecare șofer are propria tactică unică care funcționează cel mai bine pentru ei atunci când conduc. Însă întrebarea cea mai dezbătută este: „Care este cea mai bună opțiune pentru camionieri: conducerea pe timp de zi sau pe timp de noapte?” Opiniile vor varia desigur în funcție de preferințele personale și de experiența lor, dar ambele ore ale zilei au propriile avantaje și dezavantaje. Mai jos vom evidenția avantajele și dezavantajele dintre condusul pe timp de zi și de noapte, astfel încât să poți decide cum să îți alegi propria tehnică de conducere.

În primul rând, este important să rețineți că nu fiecare șofer va avea întotdeauna de ales atunci când va trebui să conducă. De multe ori programul de conducere se învârte în jurul diverselor nevoi de afaceri, cum ar fi orele de preluare, datele de livrare programate și alte cereri ale unui comerciant, producător sau furnizor de logistică. 

Găsirea unui loc pentru a parca în timpul zilei nu este niciodată un lucru dificil de realizat sau de găsit pentru un șofer. Zonele destinate camioanelor în stațiile de odihnă tind să fie deschise și să aibă suficient loc pentru a putea parca confortabil pentru o pauză în timpul călătoriilor. Însă parcarea devine mai dificilă noaptea. Oprirea camioanelor poate fi ocupată și tinde să se umple spre sfârșitul zilei. Încercați să vă programați cu exactitate călătoria pentru a putea găsi loc de parcare.

Un avantaj de a conduce în timpul zilei este că organismul tinde să fie cel mai alert și treaz în timpul orelor de zi. O ceașcă bună de cafea și alimentele sănătoase vor face trucul pentru a vă menține energizat. Conducerea pe timpul zilei permite șoferului să nu facă nici o modificare semnificativă a programului de somn. 

Ziua oferă unele distrageri și obstacole nedorite în timpul drumului. Vizibilitatea este mai clară, însă șoferul unui camion trebuie să fie atent să nu își piardă atenția de pe drum sau să nu acorde prea multă atenție peisajului din jurul lui. Șoferii trebuie să fie, de asemenea, conștienți de zonele de construcție, de daunele la infrastructură și de aproape orice lucru care funcționează pe timpul zilei. Cu siguranță cel mai mare beneficiu al conducerii nocturne este lipsa altor șoferi pe drum. Nu este necesar să vă faceți griji cu privire la traficul sever, dar asigurați-vă că rămâneți în limita de viteză recomandată.

Nu considerăm că există un cel mai bun timp pentru condusul camioanelor. Însă dacă aveți flexibilitatea de a alege între conducerea pe timp  de zi și pe timp de noapte, vă sfătuim să țineți cont de timpul necesar de odihnă între perioadele de conducere extinse. Șoferii nu ar trebui să își asume niciodată mai mult decât pot face față și odihna suficientă este esențială pentru toți șoferii de camioane.