STAȚIILE DE TIR ȘI ALTE COMUNICAȚII

Stațiile de emisie – recepție pentru infotrafic sunt stații în banda libera de 27 MHz, banda numita și Citizen Band (CB). Aceste stații sunt folosite mai mult de transportatorii rutieri pentru a schimba informații utile despre trafic pentru a evita problemele legate de amenzi pentru viteză. 

Antena este elementul care captează și emite undele radio. Indiferent de performanțele și prețul stației fără o antenă adecvată aceasta este inutilă. Pentru fiecare frecvență în parte lungimea antenei este vitală. În CB, cea mai scurtă antenă ar trebui sa aibă 2.75m. 

Sunt o serie de caracteristici tehnice obligatorii care sunt importante la o stație folosită pentru infotrafic. Una dintre cele mai importante caracteristici este sensibilitatea la recepție deoarece cu cât este o stație mai sensibilă, cu atât poate recepționa semnale mai slabe. Sensibilitatea este specificată de producător și se măsoară în micro-volti (uV) la un raport.

Numărul minim și suficient de canale este de 40. Tipul de transmisie suficient pentru infotrafic este FM. 

Stațiile CB sunt făcute pentru antene cu impedanta de 50 ohmi. Reglarea antenei este vitală. Antena se reglează după ce a fost aleasă varianta finală de montare. Orice modificare ulterioară a poziției antenei pe camion, sau montarea ei pe alt camion, necesită o reglare suplimentară.

Squelch-ul este un control care face stația să fie tăcută atunci când nu se recepționează nimic și să se audă doar când prinde o transmisie. În funcție de antena cuplată la stație și de zgomotul radioelectric ambiant acest control se reglează destul de des în timpul folosirii. Veți auzi squelch reglat mai “sus” sau mai “jos”. Mai sus înseamnă că se vor auzi doar transmisii suficient de puternice. Mai “jos” înseamnă că se vor auzi stațiile mai îndepărtate dar și eventuale interferențe. Există stații cu squelch automat, un artificiu de marketing care setează de fapt squelch-ul la o valoare prestabilită din fabrică.

Folosiți stațiile inteligent precum ocolirea unui drum în lucrări sau o secțiune închisă. Fiți vigilenți și nu folosiți stațiile pentru depășiri sau măriri exagerate de viteză.